Alles wat je moet weten over pijn en ziekte bij je hond!

Alles wat je moet weten over pijn en ziekte bij je hond!

Zie je een verandering in het gedrag van je hond en weet je niet wat het betekent? Denk je dat je hond ziek is of pijn heeft, maar ben je er niet zeker van? Lees dan nu onze blog, waarin we meer vertellen over pijn en ziekte bij je hond, hoe je dit kunt herkennen en wat je eraan kunt doen.

 

Hoe weet je of je hond pijn heeft?

Een hond zal niet meteen laten merken dat hij pijn heeft, dit komt doordat hij niet zijn zwakke kant wil tonen en daardoor gemakkelijker een prooi kan worden. Als hondeneigenaar is het dus erg lastig om te weten wanneer je hond pijn heeft want je hond verbergt dit dus liever. We hebben een paar gedragingen op een rijtje gezet waaraan je pijn bij je hond wel kunt herkennen. 

  • Het eerste waardoor je pijn kunt herkennen bij je hond is door middel van geluid. Als je hond pijn heeft kan hij blaffen, gillen, janken en grommen. Als je hond kreunt of jammert kan dat ook pijn betekenen. Hou in de gaten of je hond dit doet bij een bepaalde beweging. 
  • Een ander herkenningspunt van pijn bij je hond is dat je hond de pijnlijke plek gaat likken, bijten, schuren, krabben of ernaar gaan kijken. Het kan ook zijn dat je hond gaat blaffen of janken bij het aanraken van de pijnlijke plek of naar je gaat happen wanneer je het probeert aan te raken. Dit doet je hond uit zelfbescherming van de pijnlijke plek. 
  • De derde herkenning van pijn bij je hond is door een andere houding. Je hond wilt een andere houding aannemen waarbij hij het minst de pijn voelt. Hij gaat bijvoorbeeld anders liggen door de pijn. Ook het slapen kan juist meer worden door de pijn maar ook juist minder. Minder gapen, uitschudden en uitrekken is ook een teken van pijn 
  • Daarnaast kan een teken van pijn bij je hond zijn dat het gedrag naar mensen toe verandert. Je hond kan door de pijn agressief worden maar ook schrikkerig, sneller bang en onderdanig. Het kan ook zijn dat je hond door de pijn niet meer bij je in de buurt wilt komen of juist meer aandacht bij je zoekt. 
  • Honden kunnen ook door pijn afvallen door een verminderde eetlust. 

 

Hoe gedraagt een hond zich als hij zich niet lekker voelt?

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op ziekte bij je hond. Vermoeidheid is een mogelijke indicatie dat je hond niet in orde is. Ook braken en diarree komen vaak voor bij zieke honden. Een enkele keer overgeven of diarree is meestal geen reden om je zorgen te maken, maar als het aanhoudt, is het belangrijk om contact op te nemen met je dierenarts. Andere tekenen van ziekte bij je hond zijn een gebrek aan eetlust, veranderingen in het slaappatroon, plotseling veel of juist weinig drinken, gewichtsverlies of -toename, stijfheid bij het opstaan en moeite met lopen. Moeite met ademhalen, een loopneus, niezen, en waterige ogen zijn ook symptomen die kunnen wijzen op een gezondheidsprobleem. Daarnaast kunnen bleek of verkleurd tandvlees tekenen zijn van een zieke hond.

Een hond kan ook koorts hebben, dit kun je meten met een digitale thermometer. De lichaamstemperatuur voor honden ligt tussen de 38 en 39 graden. Als je hond boven de 40 graden uitkomt, moet je naar een dierenarts gaan. 

Als je hond gras eet kan dit ook betekenen dat je hond misselijk is of buikpijn heeft. Het gras eten zorgt bij een hond voor een braakreflex en dus zal je hond gaan braken na het eten van gras.

Als laatste kan jeuk en haaruitval duiden op een zieke hond. Als de jeuk in combinatie is met haaruitval, vieze geur, zwelling en roodheid dan is het goed om contact op te nemen met de huisarts. 

 

Wat te doen bij pijn bij een hond?

Merk je dat je hond zich anders gedraagt of pijn heeft? Houd hem dan goed in de gaten. Neem contact op met de dierenarts als je je zorgen maakt over je hond. Het is erg belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak van de pijn is en hoe je deze kunt verlichten. Zo kun je de pijn van je hond wegnemen en zijn welzijn verbeteren. Op deze manier kan je hond weer zijn normale ritme oppakken zoals goed slapen, eten en drinken en bewegen.  

 

Wat kan ik mijn hond geven als hij pijn heeft?

Neem nooit zelfstandig beslissingen over de behandeling van de pijn van je hond. Raadpleeg altijd een dierenarts en laat onderzoeken wat de oorzaak van de pijn is. Op die manier kan er een passende oplossing worden gevonden om de pijn van je hond te verlichten.

 

Wat kan ik mijn zieke hond laten eten?

Als je hond ziek is, wil je hem geen te zware maaltijd geven. Een goed voedingsmiddel voor je zieke hond, waar je waarschijnlijk nog niet eerder aan hebt gedacht, is pompoen. Pompoen is zeer goed voor de spijsvertering van je hond omdat het veel vezels bevat. Je kunt de pompoen schillen, de stukjes koken zonder kruiden en zout, en ze vervolgens aan je hond voeren. Je zou de stukjes pompoen ook kunnen pureren.

Een ander goed voedingsmiddel voor je zieke hond is bottenbouillon. Dit kun je zelf maken, maar je kunt het ook kopen.

Als laatste zijn kip en witte rijst goed voor je hond als hij ziek is. Dit is vooral nuttig bij maagklachten. Voeg geen zout, olie of boter toe aan de kip en rijst, omdat dit de klachten kan verergeren.

 

Welk geluid maakt mijn hond als hij pijn heeft?

Het is lastig om de geluiden die je hond maakt bij pijn te onderscheiden met ander gedrag. Het gedrag van je hond wanneer hij stress heeft, kan vergelijkbaar zijn met het gedrag dat hij vertoont als hij pijn heeft. De geluiden die je hond kan maken wanneer hij pijn heeft is hijgen, janken, blaffen, grommen. Ook kan je hond gaan jammeren of kreunen bij pijn. Maar het kan ook zijn dat je hond door de pijn juist geen geluid maakt. Als jij verandering ziet in het gedrag van je hond is het altijd goed om dit in de gaten te houden en eventueel contact op te nemen met je dierenarts. 

 

Welke honden vaccinaties zijn verplicht?

In principe is het inenten van je hond niet verplicht. Het is wel verplicht om je hond te laten inenten voor verschillende ziekten als je hem naar een hondenpension brengt of op een andere plek komt waar veel honden zijn zoals bij een hondenshow, honden- of puppycursus of als je je hond laat uitlaten door een uitlaatservice. De verplichte inentingen voor je hond zijn dan de vaccinaties tegen besmettelijke hondenhoest, hondenziekte (ziekte van Carré, Distemper), parvovirose (Parvo) en hepatitis. Als je je hond wilt meenemen naar het buitenland is vaccineren tegen hondsdolheid ook verplicht. Inenten tegen leptospirose is aangeraden. 

 

Wat is besmettelijke hondenhoest?

​​Besmettelijke hondenhoest is een virus dat een hond kan oplopen via de luchtwegen, door de lucht of door contact met andere honden. Het wordt vooral verspreid op plaatsen waar veel honden samenkomen. Een hond met hondenhoest zal last hebben van een harde, droge hoest, wat samen kan gaan met kokhalzen en overgeven. Als de hondenhoest lang aanhoudt, bestaat het risico dat het chronisch wordt of dat er een longontsteking ontstaat. Puppy's en oudere honden hebben een grotere kans op deze complicaties.

 

Wat is hondenziekte?

Hondenziekte is een besmettelijk virus dat wordt overgedragen via luchtdruppeltjes door niezen en hoesten en door direct en indirect contact. Honden kunnen tot 4 maanden na besmetting het virus uitscheiden via urine. Door hondenziekte wordt het immuunsysteem verlaagd waardoor infecties met andere bacteriën ook makkelijker plaatsvinden. Door hondenziekte kan een hond ontstekingen krijgen aan de longen, darmen, maag, neus en luchtwegen. Minder voorkomende klachten zijn klachten aan de hersenen, ogen en huid. Alle honden die niet goed ingeënt zijn kunnen ziek worden, pups zijn ook vatbaarder voor hondenziekte. 

De symptomen bij hondenziekte zijn: 

  • Luchtwegen: neus- en ooguitvloeiing, hoesten, benauwdheid, longontsteking.
  • Maag en darmen: anorexie, braken en diarree (soms met bloed).
  • Neurologisch: epilepsie, spierzwakte, verlamming, evenwichtsstoornissen.
  • Huid: puistjes, verdikking van neus en voetzolen (Hardpad Disease).
  • Ogen: ontsteking van het vaatbed, droge ogen, plotselinge blindheid.

De diagnose voor hondenziekte wordt geconstateerd door middel van een immunofluorescentietest, antilichamen test of door een PCR-test.

 

Wat is parvovirose?

Het parvovirus is een zeer besmettelijk en ernstig virus dat vooral jonge honden en puppies treft. Het verspreidt zich via ontlasting en braaksel en kan maanden tot jaren overleven in de omgeving. 

Verschijnselen die passen bij Parvovirus zijn:

  • Spierzwakte
  • Koorts
  • Braken (soms ook met bloed)
  • Diarree (soms ook met bloed)
  • Uitdroging
  • Sloomheid 

Honden kunnen besmet raken door direct contact met besmette honden of indirect via besmette voorwerpen. Bij vermoeden van Parvo, neem direct contact op met een dierenarts. De diagnose wordt via ontlastingsonderzoek gesteld. Herstelkansen van het parvovirus hangen af van de ernst van de ziekte en de conditie van de hond. De behandeling is intensief en de uitkomst onzeker.

 

Wat is Hepatitis?

Hepatitis, ook wel leverontsteking of HCC, is een virusziekte die bijna niet meer in Nederland voorkomt dankzij het veelvuldig vaccineren. Dit is een besmettelijke ziekte die acuut maar ook chronisch kan voorkomen en wordt doorgegeven via urine van besmette honden. Een hond kan erg ziek worden van hepatitis waarbij schade aan de lever blijvend kan zijn. Bij acute hepatitis zijn honden ineens erg ziek, ze hebben meestal koorts en mogelijk een vergrote lever. Bij chronische hepatitis hebben honden minder bekende klachten, zoals een te kleine lever, afvallen en vocht vasthouden in de buik. 

De symptomen die horen bij hepatitis zijn: 

  • Geelzucht
  • Veel plassen en veel drinken
  • Sloomheid
  • Braken

 

Wat is hondsdolheid?

Hondsdolheid, ook wel rabiës genoemd, is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus en dodelijk is voor mensen en dieren. De ziekte is ook overdraagbaar op mensen, dit gebeurt door likken, bijten, krabben van een besmet dier. De verschijnselen die horen bij hondsdolheid of rabiës zijn: 

  • Veel speeksel
  • Agressie 
  • Gedragsveranderingen
  • Moeite met slikken
  • Verlammingsverschijnselen
  • Koorts
  • Vermageren

Het virus vestigt zich in het zenuwstelsel en dat veroorzaakt de symptomen. Het virus kan dan ook nog behandeld worden voordat hij het zenuwstelsel bereikt. Als het virus niet op tijd wordt behandeld, leidt dit tot dood voor zowel mensen als dieren. Het is voor dierenartsen helaas lastig vast te stellen als je hond rabiës heeft, het wordt vaak door een hersenonderzoek pas na de dood geconstateerd. In Nederland is vaccinatie tegen hondsdolheid niet verplicht omdat het niet voorkomt, als je met je hond naar het buitenland reist is het dan wel weer verplicht. Het vaccineren tegen rabiës moet minimaal voor 21 dagen voor vertrek worden gedaan, dan is deze pas optimaal werkzaam. De bescherming van de vaccinatie is 3 jaar geldig. Puppy’s mogen vanaf de leeftijd van 3 maanden gevaccineerd worden tegen hondsdolheid. 

 

Wat is leptospirose?

Het is aangeraden om je hond te vaccineren tegen leptospirose (ook wel kleine cocktail genoemd), deze inenting is tegen de vier meest voorkomende leptospirose bacteriën waaronder de ziekte van Weil, dit is een ernstige variant van leptospirose. Leptospirose wordt verspreid door middel van urine van knaagdieren, vooral muizen en ratten maar ook door andere honden die besmet zijn. De Leptospirose bacteriën kunnen in de grond tot zes weken overleven bij temperaturen vanaf 18 graden of hoger. Voor stilstaand, warm water kan dit zelfs voor drie maanden of langer. Mensen kunnen ook ziek worden van leptospirose dus daarom is het ook goed om je hond in te enten, om jezelf ook te beschermen. Het is goed om je hond jaarlijks te vaccineren tegen leptospirose.

 

Wat is ontwormen en waarom moet je dit regelmatig doen?

Honden kunnen gemakkelijk besmet raken met wormen, zoals spoelwormen, lintwormen, haakwormen en zweepwormen. Deze parasieten zijn schadelijk en kunnen bij een infectie lang onopgemerkt blijven, waardoor de hond andere dieren en mensen kan besmetten. Ontwormen is essentieel om de gezondheid van de hond te beschermen en om verspreiding van wormen te voorkomen. Afhankelijk van de leeftijd en levensstijl van de hond, varieert de frequentie van ontworming. Regelmatig ontwormen vermindert ook het risico op overdracht van wormen op gezinsleden. Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts voor het juiste ontwormingsschema en type wormenkuur geschikt voor jouw hond.

Retour au blog