De beste tips voor de ultieme vakantie met jouw hond!

De beste tips voor de ultieme vakantie met jouw hond!

Er komt heel wat kijken bij het plannen van een vakantie met je hond. Of je nu met de auto reist, het vliegtuig neemt of een andere vervoerswijze kiest. En natuurlijk verschilt het ook weer per land welke regels gelden voor jouw hond. Daarom is een goede voorbereiding essentieel. We delen graag enkele handige tips om ervoor te zorgen dat de vakantie met jouw hond vlekkeloos verloopt. Zie ook onze Vakantie Check-list: Hondenvakantie Check-list Nederlands en Hondenvakantie Check-list Engels


Vakantie met de hond met de auto

Als je besluit om met je hond met de auto op vakantie te gaan, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Misschien heeft je hond al eerder in de auto gereisd, maar zo niet, dan is het belangrijk om dit rustig te oefenen zodat je hond een positieve associatie krijgt met autorijden. Doe dit bij voorkeur met twee personen, zodat één persoon op de weg kan letten terwijl de ander zich bezighoudt met de hond. Begin met de auto stil te laten staan, vervolgens met draaiende motor zodat je hond kan wennen aan de trilling, en ten slotte ga je rijden. Praat de hele tijd op een vrolijke toon tegen je hond en zorg ervoor dat je altijd wat hondensnoepjes bij je hebt.

Een hond kan snel last krijgen van reisziekte, ook wel bekend als wagenziekte. Je kunt dit herkennen aan symptomen zoals hijgen, rusteloosheid, smakken, kwijlen, kokhalzen, braken, trillen en opwinding. Bij honden kan reisziekte erger worden naarmate ze vaker met de auto reizen, omdat ze dan een negatieve associatie met de auto ontwikkelen. Hierdoor kunnen ze zelfs wagenziek worden van alleen al in een stilstaande auto zitten vanwege de stress. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond een positieve associatie heeft met autorijden. Er zijn reisziekte tabletten voor honden die helpen tegen braken, en je kunt ook een kalmeringsmiddel gebruiken om de stress van je hond tijdens autoritten te verminderen.

Er zijn verschillende manieren om je hond veilig te vervoeren in jouw auto. Ten eerste is er de hondengordel, een korte riem die je aan de autogordel kunt vastklikken en aan je hond kunt bevestigen. Het is essentieel om deze hondengordel te gebruiken in combinatie met een tuig, niet met een halsband. Een tuig verdeeld namelijk de kracht van de auto over de hond, terwijl bij een halsband de kracht alleen op de hals en nek wordt gericht, wat kan leiden tot blessures. De veiligste plek is om je hond op de achterbank vast te maken met de autogordel, niet op de voorstoel. Voor kleinere honden is er ook de optie van een hondenstoel.

Een andere en zeer veilige manier om je hond in de auto te vervoeren, is door hem in een bench in de kofferbak te plaatsen. Op deze manier blijft de bench stil staan en is je hond veilig vastgezet, wat ook de misselijkheid kan verminderen. Als een bench niet in je auto past, kun je ook een speciaal hondenrek tussen de achterbank en de kofferbak installeren om je hond te scheiden van de rest van de auto.

Het is belangrijk om te controleren welke vereisten er gelden voor het vervoer van je hond in elk land waar je doorheen reist en op je eindbestemming.

Voordat je op reis gaat, is het ook verstandig om de route te bekijken en eventuele pauzeplekken te plannen waar je je hond even kunt laten uitstappen om te lopen, te plassen en te spelen.


Vakantie met de hond met het vliegtuig

Als je van plan bent om je hond mee te nemen op een vliegreis, zijn er een aantal belangrijke zaken om te weten.

Ten eerste is het niet aan te raden om kalmerende middelen te gebruiken voor je hond tijdens de vlucht. De luchtdruk in het vliegtuig kan de bloeddruk verlagen, wat levensbedreigend kan zijn. Voor honden met een kort snuitje is vliegen sowieso niet ideaal, omdat ze moeite kunnen hebben met ademhalen op grote hoogte. Raadpleeg altijd je dierenarts voordat je besluit om je hond mee te nemen op een vlucht.

Een directe vlucht is ideaal voor je hond. Ook kun je het beste kiezen voor een vroege of late vlucht, omdat deze minder druk zijn en er meer aandacht en tijd is voor je hond. Houd rekening met extra inchecktijd wanneer je met je hond vliegt. Voor een korte vlucht moet je maximaal een uur van tevoren aanwezig zijn, voor een lange vlucht maximaal anderhalf uur. Vraag altijd advies aan de luchtvaartmaatschappij over het reizen met je hond.

Er zijn drie manieren waarop je hond in het vliegtuig kan reizen:

  1. In de cabine: Je hond kan in de cabine reizen, maar moet dan wel in een reistas passen. Het gewicht en de afmetingen kunnen verschillen per maatschappij. Je moet ook een riem meenemen voor het geval de reistas gecontroleerd wordt. Vaak wordt de reistas gezien als extra handbagage waarvoor je moet betalen.
  2. In het bagageruim: Je kunt je hond ook in het bagageruim laten reizen, maar dan moet hij in een bench. Deze bench moet goed geventileerd zijn en gemakkelijk te openen en sluiten zijn. Bedek de bodem van de bench met een deken en zorg ervoor dat je hond comfortabel kan staan, zitten, liggen en zich kan omdraaien. Bevestig een label aan de bench met de gegevens van jou en je hond, en laat je hond een tuig of halsband dragen met zijn naam en jouw telefoonnummer. Het is ook fijn voor je hond om een vertrouwd speeltje en zijn geur in de bench te hebben.
  3. Cargo: Dit is de goedkoopste optie, maar er is geen garantie dat je hond in hetzelfde vliegtuig als jij zit. Bij honden die meer dan 75 kg wegen, is dit vaak de enige optie. Het wordt ook vaak gebruikt voor lange vluchten.

Op vakantie met je hond

Wanneer je met je hond op vakantie gaat, is het essentieel om een hondenpaspoort mee te nemen. Hierin staan de gegevens van je hond, inclusief informatie over zijn inenting tegen hondsdolheid. De enting moet minstens 21 dagen voor vertrek zijn toegediend. Ook moet je hond een microchip hebben, met een uniek nummer voor identificatie.

Mocht je hond tijdens de vakantie ziek worden of een ongeluk krijgen, neem dan eerst contact op met je eigen dierenarts in Nederland of je verzekeringsmaatschappij voordat je naar een lokale dierenarts gaat. Zorg er ook voor dat je van tevoren weet welke dierenarts het dichtst bij je vakantieadres is.

Als je in het buitenland water uit flessen drinkt in plaats van kraanwater, geef dan ook je hond water uit flessen. Neem ook oordruppels mee als je van plan bent je hond in verschillende wateren te laten zwemmen. Vergeet niet anti-muggen, anti-teken en andere insectenwerende producten mee te nemen, vooral in warmere gebieden waar andere soorten muggen en teken voorkomen dan in Nederland die je hond ziek kunnen maken. Bescherm je hond hier tegen. Het is ook verstandig om probiotica en middelen tegen buikgriep mee te nemen.



Back to blog