Ontdek de Liefdevolle Wereld van Asielhonden in Nederland

Ontdek de Liefdevolle Wereld van Asielhonden in Nederland

In Nederland, een land bekend om zijn liefde voor dieren, is er een hartverwarmende beweging gaande die aandacht vraagt voor asielhonden. Deze honden, vaak achtergelaten of gevonden, wachten in asielen verspreid over het land op een tweede kans bij een liefdevol gezin. In deze blog duiken we in de wereld van asielhonden, waarom ze een geweldige aanwinst kunnen zijn voor je leven, en welke asielen er in Nederland zijn om deze trouwe viervoeters te adopteren.


Waarom kiezen voor een asielhond?

Asielhonden hebben om verschillende redenen een speciale plek in de harten van dierenliefhebbers. Wij geven je hier 6 redenen waarom jij voor een asielhond moet kiezen:

 1. Ten eerste, door een hond te adopteren, red je letterlijk een leven. Veel asielen zitten vol met honden die op zoek zijn naar liefdevolle families. Door te adopteren, draag je bij aan het verminderen van overbevolking van asielen en geef je een thuis aan een dier dat anders misschien geen tweede kans zou krijgen.
 2. Bij adoptie zijn er vaak honden van alle leeftijden beschikbaar, inclusief volwassen honden, waardoor ze vaak al gewend zijn aan het leven in een huiselijke omgeving. Dit kan helpen als je geen zin of tijd hebt voor de intensieve zorg die een puppy nodig heeft.
 3. In veel gevallen zijn de gezondheidstoestand en het gedrag van adoptiehonden al bekend. Het personeel van het asiel kan vaak waardevolle informatie geven over de persoonlijkheid en behoeften van elke hond, wat kan helpen bij het vinden van een hond die past bij de levensstijl en behoeften van het adoptiegezin.
 4. De kosten bij een adoptiehond zijn vaak lager dan de aanschaf van een rashond bij een fokker. Bovendien zijn veel adoptiehonden al gevaccineerd, gesteriliseerd of gecastreerd. Dit draagt dus bij aan lagere veterinaire kosten. 
 5. Er zijn veel verschillende rassen en mixen beschikbaar voor adoptie. Dit geeft je een mogelijkheid om een hond te vinden die past bij je voorkeuren en levensstijl. 
 6. Veel reddingsorganisaties en asielen werken als non-profitorganisaties. Door een hond te adopteren, ondersteun je deze organisaties en help je hen hun missie voort te zetten.

Hondenasielen in Nederland

Nederland kent een breed scala aan dierenasielen en -opvangcentra die zich inzetten voor het welzijn van verlaten en gevonden huisdieren. Hieronder volgt een lijst met enkele van de meest bekende asielen verspreid over Nederland:

 1. Dierenbescherming - De Dierenbescherming heeft verschillende opvangcentra verspreid over Nederland en werkt samen met lokale dierenasielen. De Dierenbescherming is een van de grootste organisaties die zich inzetten voor dierenwelzijn. Je kunt hun website bezoeken of contact opnemen met het dichtstbijzijnde regionale centrum.
 2. Stichting Dierenasiels en Internet - Een handige online platform waar potentiële adoptieouders kunnen zoeken naar honden (en andere dieren) die in verschillende asielen door heel Nederland verblijven. Hun website biedt gedetailleerde profielen van de dieren, inclusief foto’s en informatie over hun karakter en behoeften waardoor je kunt zoeken op basis van je voorkeuren.
 3. Stichting Zwerfdier - Deze organisatie zet zich in voor de opvang en herplaatsing van zwerfhonden en -katten. Ze hebben een adoptiecentrum waar je kunt kijken naar honden die een nieuw thuis zoeken.
 4. Koninklijke Hondenbescherming - Deze organisatie heeft als doel het welzijn van honden te bevorderen. Ze kunnen je mogelijk doorverwijzen naar betrouwbare asielen en organisaties.
 5. Landelijke Herplaatsing Huisdieren (LHH) - LHH bemiddelt bij de herplaatsing van huisdieren, waaronder honden. Ze werken samen met verschillende asielen en particulieren die op zoek zijn naar een nieuw thuis voor hun huisdier.
 6. Het Dierenthuisje in Brabant en Dierentehuis Stevenshage in Leiden zijn slechts twee voorbeelden van regionale asielen waar men zich met hart en ziel inzet voor de verzorging en herplaatsing van honden.
 7. Stichting AAP - Hoewel voornamelijk bekend om de opvang van exotische dieren, helpt deze organisatie soms ook bij de herplaatsing van honden die bijzondere zorg nodig hebben.

Het adopteren van een hond uit een asiel is een verantwoordelijke beslissing die goed overwogen moet worden. In Nederland zijn er talloze asielen en opvangcentra die hard werken om ervoor te zorgen dat honden een tweede kans krijgen bij een liefdevol gezin. 

Het proces kan variëren afhankelijk van het asiel, maar omvat doorgaans een kennismakingsgesprek, een ontmoeting en soms een huisbezoek. Dit zorgt ervoor dat de hond in de juiste omgeving terechtkomt en dat toekomstige eigenaren volledig voorbereid zijn op hun nieuwe gezinslid.

Door te kiezen voor adoptie boven aankoop, draag je bij aan het verminderen van de volle asielen en red je het leven van een hond. Laten we samen werken aan een toekomst waarin elk huisdier de liefde en zorg krijgt die het verdient!Regresar al blog